ÇATI GES PROJE VE KURULUM

Güneş enerjisi panelleri kurulduğu andan itibaren otomatik olarak çalışmaya başlar. Yeterli güneş ışığı alınması ile üretilen elektrik otomatik olarak şebekeye aktarılır. Elektrik üretimini takip eden süreçte şebekenin gerilimi, frekansı ve düzeni ile ilgili denetimler güvenlik amacı ile belirli aralıklarla yinelenir.

Çatı Güneş Enerjisi (GES) Kullanım Alanları

Elektrik hizmetlerinden faydalanan her abone yurttaş, çatıya günes enerjisi fiyatlarını karşılayarak kendi elektrik üretim tesisini elde edebilir.

Ev tipi solar enerji dışında çatı üzeri uygulamalar özellikle organize sanayi bölgelerinde, depolama alanlarında, tarım ve hayvancılık tesislerinde, büyük ticari yapılarda yani alışveriş merkezleri, oteller, hastaneler, akaryakıt İstasyonları gibi oldukça geniş bir uygulama alanına sahiptir.

Özellikle ticaret tarifesinden elektrik kullanan aboneler yani alışveriş merkezleri; oteller; hastaneler; akaryakıt istasyonları; soğuk hava depoları; lojistik tesisler için çatı üzeri güneş enerjisi kurulması çok avantajlı olmakta; kurulan tesisler firmanın bulunduğu bölgeye göre yatırımı 3,5-5,5 yıl arasında geri ödemektedir.

Aynı şekilde büyük sanayi tesisleri ve fabrikalarda da geriye dönüş süreleri endüstriyel tesisin bulunduğu bölgeye göre 4,5-6,5 yıl arasında değişmektedir.

Çatı Üzeri GES Kurulumu Ekonomik midir?

Çatı üzeri Güneş Enerjisi Santralleri 12 Mayıs 2019 tarihinde yayınlanan Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında getirilen ek faydalarla ve son yıllarda düşen ekipman ve sistem kurulu fiyatları ile endüstriyel işletmeler, fabrikalar ve elektriğini ticari tarifeden alan işletmeler için ekonomik bir duruma gelmiştir.ya yazın...

TÜRKİYE GÜNEŞLENME HARİTASI

ARAZİ GES PROJE KURULUM

Arazi Ges Nedir?

Ges kavramına paralel olarak arazi ges nedir sorusunun da yanıtının anlaşılır biçimde verilmesi gerekir. Arazi ges güneş tarlası olarak da ifade edilen bir sistemdir. Yani çok sayıda geniş bir arazide kurulan ges sistemlerine bu isim verilir. Tıpkı bir tarla gibi boydan boya geniş bir arazide kurularak güneş ışınlarından elektrik enerjisi elde edilir.

Ges Neden Tercih Edilir?

Gerek Ges ve gerek ise arazi ges sistemlerinin tercih edilmesinin en temel sebepleri arasında günümüzde yükselen enerji maliyetleri geliyor. Aylık elektrik dağıtım firmalarına para verilmesi yerine böyle bir sistem kurularak elektrik elde edilmesi uzun vadede çok daha karlıdır.

Üstelik yasal mevzuatlara göre insanlar bu sistemi kurduktan sonra üretilen elektriği belirlenen rakamlar üzerinden satarak rahatlıkla da para kazanarak kazanç elde edebilirler. Yani bir yatırım aracı olarak da kabul edilmesi mümkündür.

Arazi Ges ve Arazi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Arazi ges seçerken dikkat edilmesi gereken en temel husus kurulan araziye yeter kapasitede olması gerektiğidir. Ayrıca seçilen arazi sistem kurulmasına uygun olmalıdır. Seçilen arazi trafo merkezlerine yakın olmalı ve mutlaka güneye bakmalıdır. Elbette güneş alma potansiyeli yüksek olmalıdır.

Arazi Ges Sistemi Fiyatları Hakkında

Arazi Ges sistemleri fiyatları hakkında bilgi verilmesi gerekir ise o noktada da şu bilgiler verilebilir:

  • Burada fiyatları etkileyen başka başka unsurlar vardır.

  • Her bir parametrede yaşanan en ufak bir değişim nihai rakamı anında etkiler.

  • Fiyatları etkileyen en temel unsur elbette kullanılan malzemeler ve bu malzemelerin özellikleridir.

  • Toplam kullanılan her bir malzeme miktarı da rakamlar üzerinde etkilidir. Hizmet veren firmanın fiyat politikası rakamları değiştirir.

  • Sonuçta her firmanın kendi kar marjları doğrultusunda belirlediği rakamlar vardır.

  • Kullanılan malzemelerin ithal ya da yerli olması, eğer ithal ise döviz kurunda yaşanan değişimler de rakamları etkiler.

  • Ödeme biçimleri ise sonuç rakamı üzerinde genelde etkili olmaz.

TARIMSAL SULAMA

Tarımsal alanların bulunduğu bölgelerde genelde şebeke elektriği bulunmamaktadır. Tarımsal faaliyetlerin ekonomik anlamda en çok masrafı sulama oluşturmaktadır, bu masrafların direkt olarak tümü enerjiye bağlıdır. Ges uygulaması yapıldıktan sonra düzenli olarak bakılır 25 yıl kadar kullanım ömrüne sahiptir.

Güneş Enerji İle Sulama Yapmanın Avantajları:

  • Çevre dostudur, temiz bir enerjidir ve uzun sürelidir.

  • Sürekli bakım gerektirmeden, belirlenen dönem süresince bakımı yapılır.

  • Hem çevreyi hem çalışma verimini olumsuz etkileyen gürültülü sitemlerin yerine güneş enerji paneli sessiz ve sakin bir ortam oluşmasına olanak sağlar.

  • Güneş enerjisi ile yapılan sulama sisteminde kullanıldığı zaman ekonomik açıdan rahatlama sağlar.

  • Güneş enerji paneli sürekli artan yakıt veya şebeke fiyatlarından olumsuz yönde etkilenmez.

Termal Drone ile Görüntüleme

Termal Drone ile güneş santralinizin kuş bakışı bir açı ile termal görüntülemesi yapılır ve yakın mesafeden görünmeyen, tespit edilemeyen ısı sorunları ortaya çıkarılır. Termal Drone ile görüntülemenin yanında el terminali ile termal görüntüleme yapılarak IEC 62446 / IEC 61215 standartlarına uygun olarak hot-spot ölçümü gerçekleştirilir. Güneş Panelleri üretici hatası, montaj hatası veya işletme sürecinde hasar görebilir. Bu hasar yada hatalar noktasal olarak hot-spot dediğimiz delinmeye kadar giden hatalara neden olabilir. Ayrıca elektriksel aksamında termal ölçümlenmesi pek çok ciddi arızanın daha önceden tespitini sağlayabilir. Bu neden ile hem drone ile hem el termali ile bu kontrolü gerçekleştiriyoruz. ·        Problemli panellerin; ilgili probleminin tespiti için termal kameralarla junction boxlarının, kablolarının ve bağlantılarının kontrolü gerçekleştirilmekte, fotoğraf alınmaktadır. Kusurlar tespit edilerek sınıflandırılarak sizlere sunulur. ·        Panel kontrolüne ek olarak, ısınmaya müsait bağlantı noktalarının (Toplayıcı kutu, inverter, trafo vs.) termal kontrolü de sağlanarak, termal olarak tüm saha hakkında bilgi sahibi olmanız hedeflenir.

Termal Görüntüleme Sonucu Ne Elde Ederiz?

Güneş Santrali GES Bakım ve Onarım hizmetimizin bir parçası olan ve  ALERS Enerji olarak güneş santralinizde yaptığımız termal ölçüm sonucunda bir çok tespit yapmakla birlikte temel olarak aşağıdaki konularda bilgi sahibi olabilirsiniz: ·        Güneş panellerinizde zarar görmüş hücre var mı? ·        Bypass diyotu, junction-box gibi panel malzemelerinde beklenmeyen bir ısınma söz konusu mu? ·        Gölgelenme yapan çevre etmenleri panellere zarar verdi mi? ·        Hiç devreye alınmamış diziler var mı?  

GES & GÜNEŞ PANELİ TEMİZLEME

Güneş enerji panelli sistemini evinize veya fabrikanıza kurmanız önemli bir yatırımdır. Eğer ticari bir güneş paneline sahibiyseniz panellerinizin bir süre sonra kirlendiğini, üzerinde tozlar biriktiğini görürsünüz. Güneş panellerinin de tıpkı ev camları, araba camı ve otel camları gibi daima doğa ile etkileşimi olduğu için sürekli bir kirlenme söz konusudur. Bu sebepten dolayı panelleriniz temizlenmezse ya da periyodik temizliği aksatılırsa büyük bir verim kaybı ile karşı karşıya kalır, panellerinizi kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Aynı zamanda uzun süre temizlenmeyen güneş panellerinde enerji üretimi yapan sistemlerin zarar gördüğü bilimsel bir gerçektir.